Airco Systemen

Airconditioning

Het klimaat verandert, dat merken we thuis en op het werk. Een broeierige slaapkamer is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust en een warme werkplek is slecht voor de productiviteit. De oplossing is het installeren klimaatbeheersing / airconditioning.

Met  airconditioning systemen kunt u koelen, ventileren en verwarmen. U creëert zo uw ideale binnenklimaat.

Klachten wat betreft slapen in een drukkend warme slaapkamer? Thuis werken in een benauwde ruimte? Het hoeft niet meer. Want met de fluisterstille en energiezuinige airconditioners zet u het binnenklimaat geheel naar uw hand.t energierendement en innovatie.

Type airco’s

Er zijn diverse types airconditioners. De airco die het meest voorkomt is de split-unit airco. Deze heeft een afzonderlijke eenheid aan de buitenzijde van de gevel waar het koudemiddel afkoelt. Verder komt de mobiele airconditioning steeds meer voor. Deze combineert alle onderdelen in een verplaatsbare eenheid. Hierbij wordt het vocht via een dunnere slang afgevoerd en opgevangen in een condensatiebak en/of voert warme vochtige lucht af via een dikkere luchtslang die door het raam gehangen kan worden dan wel semi-permanent via een vaste opening in een houten buitenwand of -muur.

Een nieuw type dat in opkomst is, is de standalone-airconditioning. Dit is een gesloten systeem waarin beide afzonderlijke eenheden van de airconditioning zijn samengevoegd in een binneneenheid. Enkele type airco’s zijn: plafond model, raam model, mobiele airco en cassettemodel.

Aircoolers

Een andere vorm van luchtverkoelingssystemen zijn aircoolers. Dit zijn systemen die met een gesloten luchtcirculatie werken. Deze apparaten zuigen de lucht in de ruimte op en voeren deze intern langs een koele bron, zoals ijs of koud water. Hierna wordt deze koudere lucht weer teruggeblazen de ruimte in. Een aircooler werkt dus zonder slang naar buiten, omdat er geen condens afgevoerd hoeft te worden.

Nadelen

Koelen met airco’s heeft ook nadelen. Het proces gebruikt veel energie, en hoewel die energie nodig is op het moment dat de zon het meeste energie levert, wordt die zonne-energie nauwelijks benut.[bron?] Verder vereist het aircosysteem dat gebouwen goed gesloten gehouden worden, want anders gaat de verkregen koelte door vermenging met de warme buitenlucht weer verloren. Vergelijkbare verliezen treden trouwens op bij een mobiele airco die de warmte afvoert door een luchtslang naar buiten; onvermijdelijk wordt hierbij (warme) buitenlucht van elders aangezogen.

Een airconditioner kan (vooral wanneer die slecht onderhouden is door bijvoorbeeld het luchtfilter nooit of zelden te reinigen) aanleiding geven tot allerlei ziekten en allergieën (het zogenaamde sickbuildingsyndroom).

Een verschil van meer dan vier à zes graden kan ons lichaam niet goed opvangen. Daarom is het raadzaam om de binnentemperatuur niet meer dan 4-6 °C lager te houden dan de buitentemperatuur. Binnen zal het toch nog altijd frisser aanvoelen, als men van buiten naar binnen gaat, temeer omdat men dan geen last heeft van de directe verwarming van de zon en het ‘drukkende’ of ‘broeierige’ gevoel dat vochtige, warme buitenlucht geeft. Een té lage luchtvochtigheid (lager dan de ideale 45-60 %) zorgt voor een verminderde weerstand, waardoor bacteriën en virussen een kans krijgen zich te vermenigvuldigen.

DB+